REKLAMA
Kurczak w sosie śmietanowo-parmezanowym

Kurczak w sosie śmietanowo-parmezanowym

Obiad z jednej patelni

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Narzędzia

  • 500 g Gdzie piersi Dodano do
  • 200 g pieczarki Dodano do
  • sól Dodano do
  • Czarny pieprz Dodano do
  • olej Dodano do

Sos

  • 1 łyżka stołowa masło Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 kubek Gdzie wywar Dodano do
  • 200 ml śmietana kremówka Dodano do
  • tarty parmezan Dodano do
  • Garść Baby szpinak Dodano do
  • Czosnkowe przyprawy Dodano do
  • sól Dodano do
  • Czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Mięso myjemy i kroimy na grubo. Solimy, przyprawiamy i smażymy na patelni z obu stron na trochę oleju. Wyjmujemy z patelni na talerz i odkładamy na bok.

2. Krok

Pieczarki myjemy i kroimy na szersze plastry. Podsmażamy je w tym samym tłuszczu, na którym przygotowaliśmy mięso. Po kilku minutach również je wyjmujemy i odkładamy na drugi talerz.

3. Krok

Sos: Do pieczenia dodajemy teraz 1 łyżkę masła i rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę mieszamy i dodajemy mąkę do zagęszczenia.

4. Krok

Dodajemy wywar (użyłam z bulionu), śmietanę, starty parmezan i przyprawę czosnkową. Solimy, przyprawiamy, dobrze mieszamy, a na koniec dodajemy szpinak. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty, na koniec do sosu wracamy już gotowe pieczarki i mięso.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy