Kurczak w sosie śmietanowo-parmezanowym
Obiad z jednej patelni
Składniki
Narzędzia
- 500 g Gdzie piersi
- 200 g pieczarki
- sól
- Czarny pieprz
- olej
Sos
- 1 łyżka stołowa masło
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- 1 kubek Gdzie wywar
- 200 ml śmietana kremówka
- tarty parmezan
- Garść Baby szpinak
- Czosnkowe przyprawy
- sól
- Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso myjemy i kroimy na grubo. Solimy, przyprawiamy i smażymy na patelni z obu stron na trochę oleju. Wyjmujemy z patelni na talerz i odkładamy na bok.
Pieczarki myjemy i kroimy na szersze plastry. Podsmażamy je w tym samym tłuszczu, na którym przygotowaliśmy mięso. Po kilku minutach również je wyjmujemy i odkładamy na drugi talerz.
Sos: Do pieczenia dodajemy teraz 1 łyżkę masła i rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę mieszamy i dodajemy mąkę do zagęszczenia.
Dodajemy wywar (użyłam z bulionu), śmietanę, starty parmezan i przyprawę czosnkową. Solimy, przyprawiamy, dobrze mieszamy, a na koniec dodajemy szpinak. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty, na koniec do sosu wracamy już gotowe pieczarki i mięso.