REKLAMA
Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Kurczak na kwasnej kapuście z ziemniakami
Tradycyjny słowacki przepis, który zadowoli każdego smakosza. Uda z kurczaka pieczone są na kwasnej kapuście i podawane z ziemniakami.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Udka z kurczaka
- 4 szt Kurczak uda
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka Czarny pieprz
Kiszona kapusta
- 500 g kapusta kiszona
Ziemniaki
- 800 g ziemniaki
- 1 łyżeczka Sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Sól i pieprz kurczaka.
2. Krok
Kiszoną kapustę włóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i na nią połóż udko kurczaka. Wspólnie pieczemy przez 45 minut.
3. Krok
W międzyczasie, gdy mięso się piecze, obierz ziemniaki, pokrój je na kostkę i posól.
4. Krok
Po 45 minutach wyjmij blachę z piekarnika i dodaj je do kurczęcych ud.
5. Krok
Wróćcie blachę do piekarnika i pieczcie kolejne 40 minut.
6. Krok
Ziemniaki można ugotować osobno w garnku i podawać z mięsem.