Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao, znany również jako Gong Bao, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Syczuańskiej. Potrawa charakteryzuje się pikantnym smakiem, z racji obecności czerwonego pieprzu Syczuańskiego i sosu sojowego. Surowość sosu jest zrównoważona słodkością z dodatku cukru i ostrością z dodatku czosnku.
Składniki
- 500 g kurczaka
- 3 czerwone papryczki chilli
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 Łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- pół czerwonej papryki
- 4 cebulki dymki
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką kukurydzianą i odstaw na bok.
W międzyczasie, w rondlu o grubym dnie na oleju upraż orzechy nerkowca do zrumienienia, a potem przekładaj do miski.
Na patelni podsmaż czosnek, imbir oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy oraz cukier i dokładnie wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj kapłony, uprażone orzechy oraz pokrojoną białą cześć dymki i wszystko wymieszaj.
Na koniec dodaj pokrojonego kurczaka i całość smaż, cały czas mieszając, przez około 5-10 minut do momentu aż mięso stanie się białe.
Przed podaniem posyp danie zielenią z dymki.