REKLAMA
Źródło: Canva
Krupnik
Pyszna rozgrzewająca zupa z kaszą jęczmienną.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g kawałków wołowiny
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia marchew
- 1 cebula
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 4 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 litry wody
- sól i pieprz dla smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Cebulę, marchew pokrój w drobną kostkę.
2. Krok
W garnku zagotuj 2 litry wody, dodaj ziemniaki, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe i wołowinę. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj kaszę jęczmienną. Gotuj przez kolejne kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem dla smaku.