:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/czj-Jr58AZPCvF4m87ES/b766953b14e714c5e3311797113ad7.jpeg)
Źródło: Image by whatwolf on Freepik
Królik pieczony w kawałkach
Klasyk wśród niedzielnych obiadów - aromatycznie doprawiony, pieczony królik. Mięso królika jest delikatne i zdrowe, bogate w białko i niskotłuszczowe. Doskonałe na rodzinne spotkanie przy stole.
Składniki
- 1 królik
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 gałązki rozmarýnu
- 3 gałązki tymianku
- 2 listy laurowe
Najnowsze ulotki
Procedura
Królika kroimy na kawałki, następnie myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor.
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, gałązki rozmarynu, gałązki tymianku, liście laurowe, białe wino i wodę.
Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Pieczemy przez około 1 godzinę. W połowie czasu mięso obracamy, żeby się równomiernie przyrumieniło.
Po wyjęciu z piekarnika, królika podajemy np. z ziemniakami i surówką.