REKLAMA

Źródło: Image by whatwolf on Freepik

Królik pieczony w kawałkach

Klasyk wśród niedzielnych obiadów - aromatycznie doprawiony, pieczony królik. Mięso królika jest delikatne i zdrowe, bogate w białko i niskotłuszczowe. Doskonałe na rodzinne spotkanie przy stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 królik Dodano do
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • 3 gałązki rozmarýnu Dodano do
  • 3 gałązki tymianku Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Królika kroimy na kawałki, następnie myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

2. Krok

W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor.

3. Krok

Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, gałązki rozmarynu, gałązki tymianku, liście laurowe, białe wino i wodę.

4. Krok

Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

5. Krok

Pieczemy przez około 1 godzinę. W połowie czasu mięso obracamy, żeby się równomiernie przyrumieniło.

6. Krok

Po wyjęciu z piekarnika, królika podajemy np. z ziemniakami i surówką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy