REKLAMA

Kremówka papieska

Kremówka papieska to tradycyjne polskieasto cześć papieża Jana Pawła II. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta francuskiego i lekkiego kremu budyniowego. To wyjątkowe ciasto jest bardzo popularne w Polsce i często podawane podczas różnych uroczystości.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 275 g opakowanie ciasta francuskiego Dodano do
  • 16 g cukru waniliowego Dodano do
  • 6 szklanek mąki pszennej Dodano do
  • 6 żółtek Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 2 łyżeczki cukru pudru Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C

2. Krok

Wytnij z ciasta francuskiego 6 prostokątów o wymiarach około 10x15 cm.

3. Krok

Przekłuj ciasto widelcem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż będzie rumiane i chrupce. wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

4. Krok

W rondlu zagotuj 3 z cukrem waniliowym.

5. Krok

W misce wymieszaj pozostałą szklankęleka z mąkami i cukrem.

6. Krok

Dodaj mieszankę jajeczną do gotującego się mleka, ciągle mieszając.

7. Krok

Gotuj krem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

8. Krok

Gdy krem zgęstnieje, odstaw go ostygnięcia.

9. Krok

Przekrój ostudzone prostokąty ciasta na pół, aby uzyskać dwie warstwy

10. Krok

Warstwę ciasta nałóż równą ilość kremu.

11. Krok

Przykryj krem drugą warstwą ciasta. Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem przed.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy