Kremówka papieska
Kremówka papieska to tradycyjne polskieasto cześć papieża Jana Pawła II. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta francuskiego i lekkiego kremu budyniowego. To wyjątkowe ciasto jest bardzo popularne w Polsce i często podawane podczas różnych uroczystości.
Składniki
- 275 g opakowanie ciasta francuskiego
- 16 g cukru waniliowego
- 6 szklanek mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1 szkło cukru
- 2 łyżeczki cukru pudru
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C
Wytnij z ciasta francuskiego 6 prostokątów o wymiarach około 10x15 cm.
Przekłuj ciasto widelcem i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż będzie rumiane i chrupce. wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
W rondlu zagotuj 3 z cukrem waniliowym.
W misce wymieszaj pozostałą szklankęleka z mąkami i cukrem.
Dodaj mieszankę jajeczną do gotującego się mleka, ciągle mieszając.
Gotuj krem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Gdy krem zgęstnieje, odstaw go ostygnięcia.
Przekrój ostudzone prostokąty ciasta na pół, aby uzyskać dwie warstwy
Warstwę ciasta nałóż równą ilość kremu.
Przykryj krem drugą warstwą ciasta. Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem przed.