Źródło: Radu Bercan from Canva
Kremowe risotto z groszkiem
Kremowe risotto z groszkiem to idealne danie dla tych, którzy szukają zdrowego i zrównoważonego gotowania.
Składniki
- 200 g Ryż Arborio
- 150 g groszek
- 1 szt The Onion
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 100 ml Białe wino
- 1 l Bulion warzywny
- 50 g parmezan
- 30 g masło
- 1 szt cytryna
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowujemy wszystkie składniki. Ryż płuczemy pod zimną wodą i pozostawiamy do osuszenia. Cebulę drobno kroimy. Groszek płuczemy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek i na średnim ogniu podsmażamy cebulę do złotego koloru.
Dodaj ryż do patelni i mieszaj, aż ryż będzie szklisty. Następnie dodaj białe wino i mieszaj, aż wino całkowicie odparuje.
Stopniowo dodawaj rosół warzywny, po 1 filiżance, i mieszaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj kolejną filiżankę rosołu i powtarzaj, aż ryż nie będzie miękki.
Gdy ryż jest miękki, dodaj groszek, masło, Parmezan i sok z cytryny. Mieszaj, aż wszystko się połączy i powstanie kremowa masa.
Posypujemy Parmezanem i podajemy ciepłe. Smacznego!