REKLAMA
Źródło: evgenyb from Getty Images
Krem z karczochów
Zdrowy i smaczny krem z karczochów, idealny jako przystawka lub lekki obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 8 karczochy
- 1 cebula biała
- 1 średnia ziemniaka
- 1 litr Warzywny bulion
- 50 gramy masło
- 50 gramy Starty parmigiano reggiano
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Oczyścić karczochy i zanurzyć je w wodzie z cytryną, aby nie czerniały.
2. Krok
W międzyczasie pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni z masłem.
3. Krok
Dodaj kawałki karczochów i ziemniaków, podsmaż przez kilka minut, a następnie przykryj bulionem warzywnym.
4. Krok
Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut lub do momentu, gdy karczochy i ziemniaki będą miękkie.
5. Krok
Zdjąć z ognia i zblendować za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiego kremu.
6. Krok
Dodaj starty parmezan, dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
7. Krok
Podawaj krem z karczochów na ciepło, z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine i posypką z parmezanu.