REKLAMA

Źródło: evgenyb from Getty Images

Krem z karczochów

Zdrowy i smaczny krem z karczochów, idealny jako przystawka lub lekki obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 karczochy Dodano do
  • 1 cebula biała Dodano do
  • 1 średnia ziemniaka Dodano do
  • 1 litr Warzywny bulion Dodano do
  • 50 gramy masło Dodano do
  • 50 gramy Starty parmigiano reggiano Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oczyścić karczochy i zanurzyć je w wodzie z cytryną, aby nie czerniały.

2. Krok

W międzyczasie pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni z masłem.

3. Krok

Dodaj kawałki karczochów i ziemniaków, podsmaż przez kilka minut, a następnie przykryj bulionem warzywnym.

4. Krok

Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut lub do momentu, gdy karczochy i ziemniaki będą miękkie.

5. Krok

Zdjąć z ognia i zblendować za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiego kremu.

6. Krok

Dodaj starty parmezan, dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

7. Krok

Podawaj krem z karczochów na ciepło, z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine i posypką z parmezanu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy