Źródło: Mariha_kitchen from Getty Images
Krążki Linzer wypełnione kremem
Tradycyjne świąteczne linzerki wypełnione kremem czekoladowym.
Składniki
Ciasto:
- 200 gramy Masło
- 100 gramy cukier puder
- 1 kawałek jajko
- 350 gramy Mąka półgruboziarnista
- sok i skórka z cytryny
Krem:
- 50 g Masło
- 100 g cukier puder
- 1 kawałek żółtko
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce masło, cukier, jajko, mąkę oraz sok i skórkę z cytryny i wyrób gładkie ciasto. Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.
Po godzinie rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Wyciąć krążki i zrobić otwór na środku połowy z nich.
Piec linzer rounds w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
W międzyczasie przygotować krem. Ubij masło z cukrem na pianę, dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj. Rozpocznij napełnianie rurek kremem, gdy całkowicie ostygną.
Rozsmaruj krem na dolnym kółku bez otworu i przymocuj górne kółko z otworem. Na koniec posyp cukrem pudrem.