REKLAMA

Źródło: Mixellany from Getty Images

Krakersy na zakwasie

Po raz pierwszy zetknęłam się z krakersami na zakwasie w domu mojej przyjaciółki i od razu się w nich zakochałam. Ich przygotowanie jest proste, a efekt końcowy jest nie tylko pyszny, ale także stanowi zdrową alternatywę dla komercyjnych krakersów.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 200 g Zakwas Dodano do
  • 100 g Mąka razowa Dodano do
  • 50 g Płatki owsiane Dodano do
  • 3 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 50 ml wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na około 15 minut, aby mąka spęczniała.

2. Krok

Następnie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni do pożądanej grubości (im cieńsze, tym bardziej chrupiące krakersy). Zalecam rozwałkowanie ciasta na bardzo cienką warstwę (około 3-5 mm), aby krakersy były naprawdę chrupiące.

3. Krok

Po rozwałkowaniu pokrój ciasto na pożądany kształt i rozmiar.

4. Krok

Następnie piecz krakersy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 20-25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy