REKLAMA
Źródło: Mixellany from Getty Images
Krakersy na zakwasie
Po raz pierwszy zetknęłam się z krakersami na zakwasie w domu mojej przyjaciółki i od razu się w nich zakochałam. Ich przygotowanie jest proste, a efekt końcowy jest nie tylko pyszny, ale także stanowi zdrową alternatywę dla komercyjnych krakersów.
REKLAMA
Składniki
porcje
20
- 200 g Zakwas
- 100 g Mąka razowa
- 50 g Płatki owsiane
- 3 Łyżki Oliwa z oliwek
- 1 Łyżka Sole
- 50 ml wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na około 15 minut, aby mąka spęczniała.
2. Krok
Następnie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni do pożądanej grubości (im cieńsze, tym bardziej chrupiące krakersy). Zalecam rozwałkowanie ciasta na bardzo cienką warstwę (około 3-5 mm), aby krakersy były naprawdę chrupiące.
3. Krok
Po rozwałkowaniu pokrój ciasto na pożądany kształt i rozmiar.
4. Krok
Następnie piecz krakersy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 20-25 minut.