:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/d2XiyqWW7GRf3NmCqKcl/25ec734b92266fab67daa607b9fcef.png)
Kotlety mielone bez jajka
Choć kotlety mielone zawsze kojarzą się ze smakiem domowej kuchni, nie wszyscy mogą korzystać z tradycyjnego przepisu ze względu na alergie lub diety. Wersja bez jajek to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy mają problemy z jajkami. Smak jest równie pyszny!
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 2 bułki pszenne
- 1 szkło mléka
- 1 duży The Onion
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Bułki namocz we mleku i odstaw na 10 minut, aby dobrze nasiąkły.
Obierz cebulę i czosnek, a następnie je drobno posiekaj.
W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa i smaż, aż się zeszkli.
Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj bułki wciskając je między palcami, aby się rozpadły.
Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i bułkę tartą. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Dobrze wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą.
Uformuj z masy kotlety. Każdy powinien mieć średnicę około 5 cm.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor. Gotowe kotlety mielone bez jajek podawaj gorące.