REKLAMA

Źródło: Pixabay

Konserwowana balsamiczna marmolada ze słodkiej cebuli w puszce

Marmolada cebulowa to wspaniały dodatek, który dodaje smaku każdej potrawie, której towarzyszy, niezależnie od tego, czy jest to kanapka, deska serów czy pieczeń. Ta bogata, pikantna i słodka konfitura gwarantuje urozmaicenie posiłków, czyniąc z niej przysmak, któremu nie można się oprzeć. Domowej roboty, więc wiesz, że nie zawiera żadnych sztucznych dodatków!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg Czerwona cebula, drobno pokrojona Dodano do
  • 4 ząbki Czosnku, drobno pokrojonego Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki stołowe ocet balsamiczny Dodano do
  • 70 gms cukier brązowy Dodano do
  • 60 ml czerwone wino Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Podgrzej oliwę z oliwek w dużym niereaktywnym garnku na średnim ogniu.

2. Krok

Dodaj cebulę i czosnek do garnka, mieszając, aż zaczną mięknąć.

3. Krok

Dodać szczyptę soli i zmniejszyć ogień do małego. Pozostawić cebulę i czosnek na wolnym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się skarmelizują i staną się dżemowate.

4. Krok

Wsypać brązowy cukier i kontynuować mieszanie, aż cukier całkowicie rozpuści się w mieszance cebulowej.

5. Krok

Wlej ocet balsamiczny i czerwone wino. Zwiększ ogień do średniego i pozwól mu się zagotować.

6. Krok

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i delikatnie gotować na wolnym ogniu. Mieszaj, aż mieszanina stanie się gęsta, a płyn całkowicie odparuje.

7. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

8. Krok

Poczekaj, aż marmolada ostygnie, a następnie przelej ją do czystych, wysterylizowanych słoików. Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu miesiąca.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy