REKLAMA

Źródło: Pixabay

Konserwowana balsamiczna marmolada ze słodkiej cebuli w puszce

Marmolada cebulowa to wspaniały dodatek, który dodaje smaku każdej potrawie, której towarzyszy, niezależnie od tego, czy jest to kanapka, deska serów czy pieczeń. Ta bogata, pikantna i słodka konfitura gwarantuje urozmaicenie posiłków, czyniąc z niej przysmak, któremu nie można się oprzeć. Domowej roboty, więc wiesz, że nie zawiera żadnych sztucznych dodatków!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg Czerwona cebula, drobno pokrojona Dodano do
  • 4 ząbki Czosnku, drobno pokrojonego Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki stołowe ocet balsamiczny Dodano do
  • 70 gms cukier brązowy Dodano do
  • 60 ml czerwone wino Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Podgrzej oliwę z oliwek w dużym niereaktywnym garnku na średnim ogniu.

2. Krok

Dodaj cebulę i czosnek do garnka, mieszając, aż zaczną mięknąć.

3. Krok

Dodać szczyptę soli i zmniejszyć ogień do małego. Pozostawić cebulę i czosnek na wolnym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się skarmelizują i staną się dżemowate.

4. Krok

Wsypać brązowy cukier i kontynuować mieszanie, aż cukier całkowicie rozpuści się w mieszance cebulowej.

5. Krok

Wlej ocet balsamiczny i czerwone wino. Zwiększ ogień do średniego i pozwól mu się zagotować.

6. Krok

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i delikatnie gotować na wolnym ogniu. Mieszaj, aż mieszanina stanie się gęsta, a płyn całkowicie odparuje.

7. Krok

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

8. Krok

Poczekaj, aż marmolada ostygnie, a następnie przelej ją do czystych, wysterylizowanych słoików. Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu miesiąca.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy