REKLAMA
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=TywVM113ZaA
Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs i serów. Idealna do hamburgerów czy pieczeni. Jej przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zaskakujący. Same korzyści!
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 1 kg czerwonej cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g cukru
- 175 ml czerwonego wina
- 50 ml balsamico
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
2. Krok
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy cebulę, dusimy ok. 10 minut, aż zmięknie.
3. Krok
Dodajemy cukier i krótko mieszamy, aż zacznie się karmelizować.
4. Krok
Następnie dodajemy wino i balsamico, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.
5. Krok
Przygotowaną konfiturę przelewamy do sterylizowanych słoików, zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.