REKLAMA
Źródło: FB: Varenie je radosť
Koła z orzecha włoskiego
Przepis na orzechowe rundki z ciasta kruchego oblane czekoladą.
REKLAMA
Składniki
porcje
25
- 250 g Zwykła mąka
- 125 g Cukier puder
- 200 g Mielone orzechy włoskie
- 150 g Masło
- 1 kawałek jajko
- szczypta soli
- esencja rumowa
- skórka pomarańczowa
- Zacięcie
- polewa czekoladowa
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier puder, zmielone orzechy i szczyptę soli. Zrobić dołek na środku i dodać posiekane masło, jajko, esencję rumową i startą skórkę pomarańczową. Szybko wyrobić ciasto rękami na gładką masę i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
2. Krok
Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wyciąć krążki. Ułóż krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.
3. Krok
Po upieczeniu skleić je dżemem lub nadzieniem i polać czekoladą.