REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/r2BVOIAbU8RGb-4qKwKs/837e2542942f12880d4cfc40bdbc46.jpeg)
Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Kluski z ciasta ziemniaczanego
Klasyczny słowacki przepis na domowe kluski przygotowane z ciasta ziemniaczanego. Ten przepis jest prosty w przygotowaniu i doskonały w smaku.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Koszyk
- 500 g ziemniaki
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 30 g masło
- 1 szt jajko
- 2 g sól
Podawanie
- Mak
- kakao
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Ugotuj ziemniaki w słonej wodzie, obierz je i przetłocz przez sitko, kiedy są jeszcze gorące.
2. Krok
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, jajko, mąkę pszenną i sól. Mieszamy masę i wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Krok
Z ciasta formujemy takie same wałeczki, które kroimy na mniejsze kawałki.
4. Krok
Kawałki drogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty.
5. Krok
Ugotowane kluski odcedzamy i podajemy z kakao lub makiem.