REKLAMA

Klasyczne racuchy

Przepis na racuchy, które najczęściej podawane są na śniadanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 300 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 20 g świeże drożdże Dodano do
  • 12 l mleko Dodano do
  • 50 g cukier Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 1 Szczypta Sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W ciepłej połowie mleka rozpuszczamy drożdże i cukier i pozwalamy im ostygnąć.

2. Krok

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i schłodzone mleko z drożdżami.

3. Krok

Wszystko dobrze mieszamy i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę.

4. Krok

Rozgrzejemy patelnię, posmarujemy ją tłuszczem i nabieramy ciasto łyżką. Placuszki smażymy do złotego koloru z obu stron.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy