REKLAMA
Klasyczne racuchy
Przepis na racuchy, które najczęściej podawane są na śniadanie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 300 g mąka zwykła specjalna
- 20 g świeże drożdże
- 1⁄2 l mleko
- 50 g cukier
- 1 szt jajko
- 1 Szczypta Sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
W ciepłej połowie mleka rozpuszczamy drożdże i cukier i pozwalamy im ostygnąć.
2. Krok
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i schłodzone mleko z drożdżami.
3. Krok
Wszystko dobrze mieszamy i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około godzinę.
4. Krok
Rozgrzejemy patelnię, posmarujemy ją tłuszczem i nabieramy ciasto łyżką. Placuszki smażymy do złotego koloru z obu stron.