REKLAMA

Źródło: Pixabay

Khinkali, czyli Gruzińskie pierogi

Khinkali to tradycyjne gruzińskie pierogi parzone. Ich charakterystyczną cechą jest górna partia, przypominająca cotygodniowy węzeł. Pierogów nie kroi się - należy je jeść całymi, zaczynając od spodu, po czym obgryza się górną, niejadalną część.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 gramy mięsa mielonego (mieszanka wołowiny i wieprzowiny) Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • pęczek pietruszki Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 1 szkło ciepłej wody Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj farsz: mięso połącz z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem

2. Krok

Przygotuj ciasto: mąkę połącz z ciepłą wodą i szczyptą soli. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.

3. Krok

Podziel ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rozwałkuj cienko.

4. Krok

Na każdym cieście umieść porcję farszu, zagnij brzegi ciasta do środka, tworząc małą sakiewkę.

5. Krok

Gotuj khinkali na parze przez około 15 minut.

6. Krok

Podawaj gorące, posypując opcjonalnie czarnym pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy