Źródło: Pixabay
Kawa latte
Kawa latte to aromatyczny napój, który często serwuje się z dodatkiem syropu waniliowego lub karmelowego. Specjał na bazie espresso, z dodatkiem gorącego mleka i pianki mlecznej. Doskonały na rozpoczęcie dnia lub popołudniową przerwę.
Składniki
- 1 szkło świeżo zaparzonej kawy espresso
- 1 szkło pełnotłustego mleka
- 2 łyżeczki cukru (można zastąpić syropem waniliowym lub karmelowym)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaparz kawę espresso, korzystając z dobrej jakości ziaren kawy i espresso maszyny.
W tym samym czasie podgrzej mleko w rondelku lub kubku do mikrofali, ale uważaj, aby go nie zagotować.
Utwórz piankę z mleka. Możesz użyć specjalnej maszynki do pienienia mleka lub blendera - po prostu blenduj przez 1-2 minuty aż do uzyskania gładkiej, białej pianki.
Dodaj do kawy łyżeczki cukru (albo syropu do smaku) i wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
Dolej do kawy podgrzewane mleko, na powierzchnię delikatnie nalej piankę mleczną.
Serwuj natychmiast po przygotowaniu dla utrzymania ciepła i kremowości napoju.