REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kawa latte

Kawa latte to aromatyczny napój, który często serwuje się z dodatkiem syropu waniliowego lub karmelowego. Specjał na bazie espresso, z dodatkiem gorącego mleka i pianki mlecznej. Doskonały na rozpoczęcie dnia lub popołudniową przerwę.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 szkło świeżo zaparzonej kawy espresso Dodano do
  • 1 szkło pełnotłustego mleka Dodano do
  • 2 łyżeczki cukru (można zastąpić syropem waniliowym lub karmelowym) Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Zaparz kawę espresso, korzystając z dobrej jakości ziaren kawy i espresso maszyny.

2. Krok

W tym samym czasie podgrzej mleko w rondelku lub kubku do mikrofali, ale uważaj, aby go nie zagotować.

3. Krok

Utwórz piankę z mleka. Możesz użyć specjalnej maszynki do pienienia mleka lub blendera - po prostu blenduj przez 1-2 minuty aż do uzyskania gładkiej, białej pianki.

4. Krok

Dodaj do kawy łyżeczki cukru (albo syropu do smaku) i wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

5. Krok

Dolej do kawy podgrzewane mleko, na powierzchnię delikatnie nalej piankę mleczną.

6. Krok

Serwuj natychmiast po przygotowaniu dla utrzymania ciepła i kremowości napoju.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy