:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/q2KJ8lxF09hw9cR-msFr/ab9008ef5c663fc02830093c23837f.jpeg)
Źródło: Canva
Kartacze
Kartacze to tradycyjne danie kuchni polskiej, składające się z ciasta ziemniaczanego i farszu mięsnego.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki ugotuj na miękko, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.
Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cebulę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Nabierz łyżkę masy ziemniaczanej na dłoń. Uformować ją w kulę, a następnie spłaszczyć na placek. Na środek placka nałożyć łyżkę nadzienia z surowego mięsa.
Formuj kulki z ciasta, które następnie rozpłaszczaj ręką na kształt kotletów.
Umieść kulki we wrzącej wodzie. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
Uwagi (2)
przepis jest okropny. dosyc s=dobrze posługuję się komputerem a nie potrafiłam pzreśledzić całego pzrepisu i skopiować na kartę do kuchni
A co z mięsem...ten przepis to porażka...w kawałkach i niedokładny...brak mi słów ...pozdrawiam