REKLAMA

Źródło: arfo from Getty Images

Kartacze

Kartacze - smaczne danie idealne na lunch lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 300 g mięsa mielonego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • Mąka ziemniaczana do podsypki Dodano do
  • Oliwa z oliwek do podsmażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zaczynamy od ziemniaków - najlepiej sprawdzają się do tego te o większej zawartości skrobi. Obieramy je i trzemy na tarce o małych oczkach. Ważne, aby dostać jak najdrobniejszy \ziemniaczany pył\2. Następnie ziemniaki odciskamy przez czystą ściereczkę, zbierając sok, który po jakimś czasie oddzieli się od skrobi. Gadzinę ze skrobią doprawiamy jajkami, solą i pieprzem, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Krok

W międzyczasie mięso mielone smażymy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Aby uniknąć suchej konsystencji farszu, warto dodać odrobinę wody podczas smażenia.

3. Krok

Kiedy mamy już gotowe ciasto i farsz, przechodzimy do formowania kartaczy. Wykładamy porcję ciasta na dłoń, na środek nakładamy farsz, a następnie zamykamy formując okrągłe kule.

4. Krok

Kartacze wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy