Źródło: arfo from Getty Images
Kartacze
Kartacze - smaczne danie idealne na lunch lub kolację.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 ks jajka
- 1 ks duża cebula
- 300 g mięsa mielonego
- sól, pieprz do smaku
- Mąka ziemniaczana do podsypki
- Oliwa z oliwek do podsmażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od ziemniaków - najlepiej sprawdzają się do tego te o większej zawartości skrobi. Obieramy je i trzemy na tarce o małych oczkach. Ważne, aby dostać jak najdrobniejszy \ziemniaczany pył\2. Następnie ziemniaki odciskamy przez czystą ściereczkę, zbierając sok, który po jakimś czasie oddzieli się od skrobi. Gadzinę ze skrobią doprawiamy jajkami, solą i pieprzem, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
W międzyczasie mięso mielone smażymy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Aby uniknąć suchej konsystencji farszu, warto dodać odrobinę wody podczas smażenia.
Kiedy mamy już gotowe ciasto i farsz, przechodzimy do formowania kartaczy. Wykładamy porcję ciasta na dłoń, na środek nakładamy farsz, a następnie zamykamy formując okrągłe kule.
Kartacze wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.