REKLAMA
Źródło: Pixabay: RitaE
Domowy Pieczony kaczka według babci
Tradycyjny przepis na pieczonego kaczka, jakiego robiła nasza babcia. Smaczny, soczysty i pikantny, idealny na niedzielny rodzinny obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kaczka i marynata
- 1 szt kaczka
- 2 szt The Onion
- 3 szt czosnek
- 2 łyżka stołowa mielona czerwona papryka
- 1 łyżeczka sól i pieprz
- 2 łyżka stołowa olej
Załącznik
- 1 łyżka stołowa olej
- 1 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
210 min.
1. Krok
Przygotuj i oczyść kaczkę, spłucz ją i osusz.
2. Krok
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek na mniejsze kawałki. Wymieszaj je w misce ze wszystkimi przyprawami i olejem.
3. Krok
Rozprowadź tę mieszankę na kaczce i pozostaw na co najmniej 3 godziny, idealnie jednak przez całą noc.
4. Krok
Przed pieczeniem kaczkę posól i włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy 3 godziny.