REKLAMA

Źródło: Canva

Karpatka z ciasta francuskiego i z truskawkami

Niesamowicie smaczny deser, który zrobi wrażenie na każdym gościu. Jest to klasyczne polskie ciasto i podstawa polskiej kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • Ciasto francuskie kupione w sklepie lub przygotowane samodzielnie Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i pokrój na prostokąty o wymiarach około 20x30 cm.

2. Krok

Na połowie prostokątów ułóż truskawki, a na drugiej połowie połóż ciasto francuskie, zakrywając truskawki.

3. Krok

Brzegi ciasta zlep, a następnie uformuj kształt Karpatki, wygładzając brzegi.

4. Krok

Posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

5. Krok

W międzyczasie przygotuj krem: ubij śmietanę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.

6. Krok

Ostudzoną Karpatkę posmaruj kremem i ponownie posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy