REKLAMA

Źródło: Pexels

Kapuśniak z młodej kapusty

Idealna zupa na mroźne wieczory.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg młodej kapusty Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 1 Łyżka mąki Dodano do
  • 112 l bulionu warzywnego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Kapustę umyj, pokrój na drobne paski i odstaw na bok.

2. Krok

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w małe kawałki.

3. Krok

W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek aż zmiękną.

4. Krok

Dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut.

5. Krok

Dodaj mąkę i smaż przez kilka sekund, mieszając ciągle.

6. Krok

Dodaj kapustę, wlej bulion i dodaj sól i pieprz do smaku.

7. Krok

Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.

8. Krok

Opcjonalnie możesz dodać kiełbasę i/lub śmietanę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy