REKLAMA
Źródło: Pexels
Kapuśniak z młodej kapusty
Idealna zupa na mroźne wieczory.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 kg młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 Pietruszka
- 2 łyżki masło
- 1 Łyżka mąki
- 11⁄2 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Kapustę umyj, pokrój na drobne paski i odstaw na bok.
2. Krok
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w małe kawałki.
3. Krok
W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek aż zmiękną.
4. Krok
Dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut.
5. Krok
Dodaj mąkę i smaż przez kilka sekund, mieszając ciągle.
6. Krok
Dodaj kapustę, wlej bulion i dodaj sól i pieprz do smaku.
7. Krok
Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
8. Krok
Opcjonalnie możesz dodać kiełbasę i/lub śmietanę.