REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/wXOHwP30odeRh24HP37K/6790d909adb2f82ee27db0b9c13346.jpeg)
Źródło: Pixabay
Kapuśniak z białej kapusty
Smaczna zupa z kapusty głowiastej, warzyw i kiełbasy.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kapusta biała
- 1 wędlina
- 2 kiełbasa
- 2 czosnek
- 1 łyżka stołowa smalec
- 1 łyżka stołowa mąka samozbrylająca
- 1 marchewki
- 2 ziemniak
- sól i pieprz
- pimiento
- 5 strąki fasoli
- 2 umyta i drobno posiekana pietruszka
- Szczypiorek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Najpierw przygotowujemy zasmażkę z gładkiej mąki i tłuszczu, którą zalewamy ciepłą wodą i gotujemy około 3 minuty.
2. Krok
Kapustę ścieramy na makaron, solimy i dodajemy koperku. Dusimy do miękkości.
3. Krok
Kroimy ziemniaki i gotujemy je w rozgrzewanej zasmażce.
4. Krok
Do ziemniaków dodajemy duszoną kapustę, pokrojoną kiełbasę, wędzone mięso, marchew, strąki fasoli. Przyprawiamy przyprawami i solą.
5. Krok
Na koniec zupę ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.