REKLAMA
Źródło: Pexels
Kapsalon
Popularne danie kuchni holenderskiej.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g mięsa kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- 1 Łyżka oleju
- 600 g frytek
- 200 g sera grana padano lub gouda
- sałatka z pomidorów i ogórków
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
2. Krok
Dodaj mięso, kumin, kolendrę, sól i pieprz. Smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie gotowe.
3. Krok
W międzyczasie, ugotuj frytki w głębokim oleju, aż będą złociste i chrupiące.
4. Krok
W płaskim naczyniu lub płytkiej płycie do pieczenia ułóż warstwę frytek, na nich połóż mięso, a następnie posyp ser.
5. Krok
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 10 minut, aż ser się roztopi.
6. Krok
Wyjmij z piekarnika i ułóż na wierzchu sałatkę.
7. Krok
Kapsalon można podawać z jogurtem lub sosami.