Źródło: Azurita via iStockphotos
Kabaczek nadziewany mięsem mielonym i warzywami
Ten przepis na nadziewane kabaczki z piekarnika to prawdziwy jesienny faworyt w moim domu. Zawsze z niecierpliwością czekam na sezon dyniowy, aby móc przygotować to rozgrzewające i sycące danie. Dynia jest miękka i słodka w środku, a nadzienie z mielonego mięsa i warzyw jest pikantne i delikatne. To prawdziwa uczta i idealne danie na pocieszenie!
Składniki
- 2 mały Hokkaido lub dynia piżmowa
- 500 g Mielona wołowina
- 2 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 papryka (czerwony)
- 1 Konfederacja Pietruszka
- 1 Łyżeczka sól
- 1⁄2 Łyżeczka pieprz
- 2 Tablespoon oliwa z oliwek
- 100 g Tarty ser
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza góra/dół. Jeśli używasz konwekcji, zalecam temperaturę 180 stopni, aby uzyskać równomierne przyrumienienie dyni. Przepis na nadziewane kabaczki z piekarnika przygotowuje się w sposób opisany poniżej!
Odetnij górną część dyni i usuń znajdujące się w środku nasiona i włókna. Łyżka do lodów okaże się tutaj praktycznym narzędziem.
Natrzyj dynie wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek i posyp je w środku około połową soli i pieprzu. Teraz można je umieścić na środku piekarnika i piec przez około 40 minut.
W międzyczasie pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę, paprykę oczyścić i również pokroić w drobną kostkę. Podsmaż mięso mielone na patelni, aż stanie się kruche i brązowe. Następnie dodaj warzywa i smaż przez kilka minut.
Wyjmij dynie z piekarnika, gdy tylko będą miękkie i lekko zrumienione. Zachowaj ostrożność, ponieważ dynia może być bardzo gorąca.
Napełnić dynie mieszanką mięsa mielonego i warzyw, posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut lub do momentu, gdy ser będzie ładnie roztopiony i złotobrązowy.
Przed podaniem udekoruj nadziewane kabaczki świeżą natką pietruszki. Smacznego!