Jogurtowe ciasto ze śliwkami
To miękkie ciasto jogurtowe ze śliwkami to idealna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Śliwki wewnątrz ciasta dodają mu smak i wspaniały aromat.
Składniki
- 2 jajka
- 1 szkło cukru
- 1 szkło jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1⁄2 łyżeczki soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj formę o średnicy 22 cm, posuj masłem i posyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W dużym misie wymieszaj jajka oraz cukier za pomocą miksera. Dodaj jogurt i olej, kontynuj mieszanie.
Przesiej mąkę, pros do pieczenia, sodę i sól do miski z jajkami. Mieszaj składniki za pomocą łyżki, aż powstanie gęste ciasto.
Dodaj 1 szklankę śliwek do ciasta i równomiernie wymieszaj.
W ciasto do przygotowanej formy. Układaj resztę śliwek na wierzchu.
Piecz ciasto w piekarniku przez około 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw, aby ostygło w formie przez 5 minut. Następnie wyjmij z formy i przekładaj na półmisek. Gotowe!