REKLAMA

Japońskie placki

Przepis na japońskie placki, które są puszyste jak chmurki.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 112 łyżki cukier Dodano do
  • 12 łyżki Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 112 łyżki mleko pełne Dodano do
  • 12 łyżeczka sok z cytryny Dodano do
  • 12 łyżki Sól Dodano do
  • 1 łyżki proszek do pieczenia Dodano do
  • 34 kubki mąka zwykła specjalna Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Podziel jajka na żółtka i białka. Białka umieść w dużej misce, a żółtka w mniejszej.

2. Krok

Dodaj do żółtek 0,5 łyżeczki cukru, ekstrakt waniliowy, miękkie masło, pełnotłuste mleko, sok z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mąkę gładką. Dobrze wymieszaj.

3. Krok

Ubij białka na pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj pozostały cukier.

4. Krok

Delikatnie wymieszaj pianę z białek ze zmieszanymi żółtkami za pomocą trzepaczki.

5. Krok

Wlej ciasto do silikonowej formy i piecz na patelni z pokrywką na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut z każdej strony.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy