REKLAMA
Japońskie placki
Przepis na japońskie placki, które są puszyste jak chmurki.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 szt jajka
- 11⁄2 łyżki cukier
- 1⁄2 łyżki Ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki masło
- 11⁄2 łyżki mleko pełne
- 1⁄2 łyżeczka sok z cytryny
- 1⁄2 łyżki Sól
- 1 łyżki proszek do pieczenia
- 3⁄4 kubki mąka zwykła specjalna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Podziel jajka na żółtka i białka. Białka umieść w dużej misce, a żółtka w mniejszej.
2. Krok
Dodaj do żółtek 0,5 łyżeczki cukru, ekstrakt waniliowy, miękkie masło, pełnotłuste mleko, sok z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mąkę gładką. Dobrze wymieszaj.
3. Krok
Ubij białka na pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj pozostały cukier.
4. Krok
Delikatnie wymieszaj pianę z białek ze zmieszanymi żółtkami za pomocą trzepaczki.
5. Krok
Wlej ciasto do silikonowej formy i piecz na patelni z pokrywką na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut z każdej strony.