REKLAMA

Źródło: Pixabay

Japoński filet z lucjana sashimi sushi

Delektuj się kawałkiem japońskiej kultury kulinarnej dzięki przepisowi na sashimi z lucjana. Wykorzystując najświeższe możliwe filety z lucjana, danie to prezentuje rozpływającą się w ustach teksturę i smak lucjana. W połączeniu z pikantnym sosem sojowym i ostrym wasabi, to proste, ale wykwintne danie może być idealną przystawką lub częścią domowych wieczorów sushi.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 3 uncje świeży filet z lucjana Dodano do
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego Dodano do
  • Szczypta pasty wasabi Dodano do
  • 1 świeżo pokrojona cząstka cytryny, do dekoracji Dodano do
  • Świeże liście shiso, do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Najpierw oczyść i wyfiletuj lucjana. Upewnij się, że wszystkie ości zostały całkowicie usunięte.

2. Krok

Pokrój rybę na cienkie, długie plastry o grubości około 2 mm.

3. Krok

Ułóż plasterki sashimi starannie na talerzu do serwowania.

4. Krok

Udekorować cząstką cytryny i świeżymi liśćmi shiso.

5. Krok

Przygotuj małe naczynie z sosem sojowym i niewielką porcję pasty wasabi.

6. Krok

Sashimi z lucjana jest gotowe do podania. Zanurz plasterek sashimi w sosie sojowym, dodaj odrobinę wasabi i delektuj się!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy