Źródło: Pixabay
Japoński filet z lucjana sashimi sushi
Delektuj się kawałkiem japońskiej kultury kulinarnej dzięki przepisowi na sashimi z lucjana. Wykorzystując najświeższe możliwe filety z lucjana, danie to prezentuje rozpływającą się w ustach teksturę i smak lucjana. W połączeniu z pikantnym sosem sojowym i ostrym wasabi, to proste, ale wykwintne danie może być idealną przystawką lub częścią domowych wieczorów sushi.
Składniki
- 3 uncje świeży filet z lucjana
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego
- Szczypta pasty wasabi
- 1 świeżo pokrojona cząstka cytryny, do dekoracji
- Świeże liście shiso, do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw oczyść i wyfiletuj lucjana. Upewnij się, że wszystkie ości zostały całkowicie usunięte.
Pokrój rybę na cienkie, długie plastry o grubości około 2 mm.
Ułóż plasterki sashimi starannie na talerzu do serwowania.
Udekorować cząstką cytryny i świeżymi liśćmi shiso.
Przygotuj małe naczynie z sosem sojowym i niewielką porcję pasty wasabi.
Sashimi z lucjana jest gotowe do podania. Zanurz plasterek sashimi w sosie sojowym, dodaj odrobinę wasabi i delektuj się!