Źródło: Freepik
Jak zrobić bogate, wilgotne czekoladowe ciasto błotne?
Bogata, ciemna i wilgotna konsystencja Czekoladowego Tortu Błotnego w połączeniu z błyszczącym czekoladowym ganache sprawia, że jest to zawsze popisowy deser!
Składniki
Składniki:
- 250 gm niesolone masło
- 200 gm Ciemna czekolada
- 2 filiżanki cukru pudru
- 1 filiżanka Gorącej parzonej kawy
- 3⁄4 filiżanka kakao w proszku
- 3 duże jajka
- 1 filiżanka maślanki
- 2 łyżeczka esencji waniliowej
- 21⁄2 filiżanki Mąki samorosnącej
Ganache czekoladowy:
- 200 gm Ciemna czekolada
- 1 filiżanka Ciężkiej śmietany
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 160°C i wysmaruj okrągłą formę do ciasta (o średnicy 9 cali) odrobiną masła.
W dużym rondlu rozpuść masło i gorzką czekoladę na małym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ten powolny proces topienia zapewnia soczyście gładką i bogatą mieszankę.
Dodaj cukier do mieszanki czekoladowej, a następnie gorącą kawę, pozwalając, aby wszystko się dobrze rozpuściło.
Gdy lekko ostygnie, wmieszaj kakao w proszku i dokładnie wbij jajka (po jednym na raz). Ciasto powinno już mieć piękny, błyszczący wygląd.
Następnie dodaj maślankę i esencję waniliową, upewniając się, że są idealnie wymieszane przed kontynuowaniem. To połączenie zwiększa zarówno wilgotność, jak i aromat ciasta.
Na koniec przesiać mąkę i delikatnie wymieszać ją z masą, upewniając się, że nie ma grudek.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez około 1,5 godziny lub do momentu, gdy włożony szpikulec będzie w większości czysty. Jeśli ciasto zbyt szybko zbrązowieje, przykryj je folią aluminiową. Zapobiegnie to nadmiernemu wysuszeniu.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj ganache, rozpuszczając gorzką czekoladę i śmietanę w podwójnym bojlerze, aż do uzyskania jedwabistej konsystencji.
Mieszaj ganache od czasu do czasu, aż ostygnie, dzięki temu będzie błyszczący. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, obficie rozprowadź ganache na wierzchu.