REKLAMA

Źródło: Freepik

Jak upiec szynkę w glazurze miodowej

Nie ma nic lepszego niż domowa szynka w glazurze miodowej, która sprawi, że małe spotkanie lub duża uroczystość będzie wyjątkową okazją.

REKLAMA

Składniki

porcje
11
  • 1 W pełni ugotowana szynka spiralna z kością Dodano do
  • 1 filiżanka miodu Dodano do
  • 12 filiżanka brązowego cukru Dodano do
  • 12 filiżanka Cydru jabłkowego Dodano do
  • 14 filiżanka musztardy dijon Dodano do
  • 14 łyżeczka Zmielonych goździków Dodano do
  • 14 łyżeczka mielonego cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

210 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 165°C (325°F). Przykryj brytfannę folią, aby ułatwić czyszczenie. Moja praktyczna wskazówka - folia znacznie ułatwia życie.

2. Krok

Umieść szynkę przeciętą stroną do dołu w brytfannie. Przykryj szynkę folią i piecz przez około 2 godziny lub do momentu podgrzania. Pamiętaj, że szynka jest już ugotowana; my ją tylko podgrzewamy.

3. Krok

W międzyczasie, aby przygotować glazurę, wymieszaj w rondelku miód, brązowy cukier, cydr jabłkowy, musztardę Dijon, mielone goździki i mielony cynamon. Uwaga z mojej kuchni - trzymaj się prawdziwego miodu i unikaj tych syntetycznych; różnica w smaku jest zauważalna.

4. Krok

Mieszać na średnim ogniu, aż brązowy cukier dokładnie się rozpuści. Pozostawić mieszaninę na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, aż lekko zgęstnieje.

5. Krok

Po 2 godzinach wyjąć szynkę z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 425°F (220°C). Posmarować szynkę 1/3 glazury, upewniając się, że wniknęła w plastry.

6. Krok

Piec szynkę, tym razem bez przykrycia, przez 15 minut. Następnie ponownie wyjąć szynkę z piekarnika i posmarować ją 1/3 glazury. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Wysoka temperatura skarmelizuje glazurę, wzmacniając jej smak - mój mały sekret idealnej szynki glazurowanej miodem.

7. Krok

Teraz wyjmij szynkę z piekarnika i po raz ostatni posmaruj ją pozostałą glazurą. Odstawić na 15 minut przed podaniem. Ten czas odpoczynku pomoże glazurze lepiej wniknąć i sprawi, że soki mięsne zaczną płynąć.

8. Krok

Zaufaj mi, postępuj zgodnie z tymi krokami, a będziesz mieć oszałamiającą, pełną smaku szynkę glazurowaną miodem, którą z dumą będziesz podawać!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy