Źródło: Freepik
Jak upiec szynkę w glazurze miodowej
Nie ma nic lepszego niż domowa szynka w glazurze miodowej, która sprawi, że małe spotkanie lub duża uroczystość będzie wyjątkową okazją.
Składniki
- 1 W pełni ugotowana szynka spiralna z kością
- 1 filiżanka miodu
- 1⁄2 filiżanka brązowego cukru
- 1⁄2 filiżanka Cydru jabłkowego
- 1⁄4 filiżanka musztardy dijon
- 1⁄4 łyżeczka Zmielonych goździków
- 1⁄4 łyżeczka mielonego cynamonu
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 165°C (325°F). Przykryj brytfannę folią, aby ułatwić czyszczenie. Moja praktyczna wskazówka - folia znacznie ułatwia życie.
Umieść szynkę przeciętą stroną do dołu w brytfannie. Przykryj szynkę folią i piecz przez około 2 godziny lub do momentu podgrzania. Pamiętaj, że szynka jest już ugotowana; my ją tylko podgrzewamy.
W międzyczasie, aby przygotować glazurę, wymieszaj w rondelku miód, brązowy cukier, cydr jabłkowy, musztardę Dijon, mielone goździki i mielony cynamon. Uwaga z mojej kuchni - trzymaj się prawdziwego miodu i unikaj tych syntetycznych; różnica w smaku jest zauważalna.
Mieszać na średnim ogniu, aż brązowy cukier dokładnie się rozpuści. Pozostawić mieszaninę na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
Po 2 godzinach wyjąć szynkę z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 425°F (220°C). Posmarować szynkę 1/3 glazury, upewniając się, że wniknęła w plastry.
Piec szynkę, tym razem bez przykrycia, przez 15 minut. Następnie ponownie wyjąć szynkę z piekarnika i posmarować ją 1/3 glazury. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Wysoka temperatura skarmelizuje glazurę, wzmacniając jej smak - mój mały sekret idealnej szynki glazurowanej miodem.
Teraz wyjmij szynkę z piekarnika i po raz ostatni posmaruj ją pozostałą glazurą. Odstawić na 15 minut przed podaniem. Ten czas odpoczynku pomoże glazurze lepiej wniknąć i sprawi, że soki mięsne zaczną płynąć.
Zaufaj mi, postępuj zgodnie z tymi krokami, a będziesz mieć oszałamiającą, pełną smaku szynkę glazurowaną miodem, którą z dumą będziesz podawać!