:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qBCL70D7x2w-DrNqJOLh/4fe087f7526527a16f78ede9a38d52.jpeg)
Źródło: Pixabay
Jajka na twardo
Przygotuj prostą i łatwą potrawę z jajek na twardo! Można je użyć do różnych dań, w tym do sałatek, lub po prostu jako zdrową przekąskę. Łatwo przygotować jajka na twardo, nawet w dużych ilościach, i przechowywać je w lodówce na szybką przekąskę.
Składniki
- 6 duże jajka
- woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść swoje jajka w jednej warstwie na dnie średniego rondla lub garnka.
Dodaj do garnka tyle wody, aby pokryła jajka na około 2,5 - 5 cm.
Podgrzewaj garnek na wysokim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia.
Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i pozwól jajkom gotować się na wolnym ogniu przez około 9-12 minut.
Po zagotowaniu, ostrożnie odcedź gorącą wodę z rondla.
Natychmiast schłodź jajka, umieszczając je w misce z lodowatą wodą, aż do całkowitego ostygnięcia. Powinno to zająć około 10 minut.
Gdy jajka ostygną, obierz je pod bieżącą wodą.
Przechowuj obrane jajka w lodówce w pokrytym pojemniku.
Ciesz się jajkami na twardo takimi, jakie są, lub włącz je do swoich ulubionych przepisów czy potraw.