:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/7ziDS8bplJJubBjAwUCR/9f393c75a7a47151b31538d21cc46f.jpeg)
Jagodowy sernik
Fantastyczny, niepieczony sernik z jagodami gotowy w mgnieniu oka‼️ Pełen przeciwutleniaczy i błonnika dzięki jagodom 😍🤤🫐‼️
Składniki
Podstawa
- 100 g Ciastek masłowych
- 50 g Masło
Jagodowy rosół
- 200 g Użyłem dzikich jagód mrożonych
- 3 łyżki Jeśli preferujesz słodkość, możesz dodać cukru
- 1 Sok z cytryny
- 30 ml Tekstu
- 2 łyżki Skrobia kukurydziana
Krem
- 500 g Roztieralny serwatka
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki Kompot z jagodami
- 200 ml śmietana do ubijania 40 procentowa
- Szczypta prawdziwa wanilia
Najnowsze ulotki
Procedura
Średnica formy: 18 cm
Ciasteczka miksujemy razem z rozpuszczonym masłem i wygładzamy na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Jagody gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny. (Jeśli mamy świeże, to dobrze jest je trochę rozgnieść i dodać 1-2 łyżki wody.)
Wymieszamy je i wrócimy do garnka. Odejmujemy 2 łyżki na krem!
Mąkę kukurydzianą (2 łyżeczki) mieszamy w 30 ml wody i dodajemy do zmiksowanych jagód. Krótko gotujemy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Ser twarogowy i śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżki puree z borówki, wanilię i rozpuszczoną białą czekoladę.
Krem wyrównujemy w formie i ostrożnie wlewamy rozgotowane jagody.
Dajmy schłodzic 💙🫐
Smacznego 😍