Źródło: jatrax from Getty Images
Jabłkowo-marchwiowy ciasto
Świetne zdrowe ciasto jabłkowo-marchwiowe pełne witamin i błonnika. To ciasto to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodkości.
Składniki
- 2 szt jabłko
- 2 szt marchewki
- 200 g cukier brązowy
- 200 g mąka samozbrylająca
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 4 szt jajko
- 50 ml olej
- 1 łyżeczka Cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotowujemy składniki. Obieramy jabłka, oczyszczamy i ścieramy na drobno. Tak samo przygotowujemy marchew.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
W innej misce ubijemy jajka z cukrem i olejem, a następnie dodajemy starte jabłka i marchew.
Następnie stopniowo dodajemy suchą mieszankę do jajecznej mieszanki i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy, a następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasta pozwalamy mu ostygnąć, a potem możemy go udekorować według własnych wyobrażeń.