REKLAMA
Jabłecznik z budyniem
Smaczny domowy jabłecznik z delikatnym budyniem, idealny na uroczyste okazje lub po prostu, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Przepis jest prosty i szybki, więc poradzi sobie także mniej doświadczony kucharz.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Składniki
- 300 g mąka samozbrylająca
- 200 g masło
- 100 g cukier
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Wypełnienie
- 4 szt jabłka
- 1 opakowanie budyń waniliowy
- 2 łyżka stołowa cukier
- 500 ml mleko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Użyj miksera, aby wymieszać mąkę, masło, cukier, jajka i proszek do pieczenia, aby zrobić ciasto.
2. Krok
Rozwałkuj ciasto i połóż je na dnie natłuszczonej formy do tarty.
3. Krok
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj je. Rozłóż starte jabłka równomiernie na drodze.
4. Krok
Przygotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wylej go na warstwę jabłek.
5. Krok
Piecz jabłecznik w piekarniku przez 40 minut i przed podaniem posyp go cukrem pudrem.