:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/8b_rSBGRSfOfwl73HKEK/0fc0b3ca48a681d5878c81f2570912.jpeg)
Źródło: FB: Najlepsze przepisy na OBIAD
Jabłecznik na Biszkopcie
Delikatnie chrupiący biszkopt z kwasowymi jabłkami stworzy niesamowitą symfonię smaku. Ten przepis to klasyczny polski deser, który jest tak prosty, jak tylko może być.
Składniki
Biszkopt do jabłecznika:
- 6 ks jajek
- 3⁄4 Okulary drobnego cukru do wypieków
- 125 ml oleju rzepakowego
- 50 ml Mleka
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 5 ks dużych i jędrnych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 50 ml zimnej wody
Lukier:
- 160 g cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Pianę jabłkową ze szklanki wlewamy do rondelka i gotujemy przez chwilę, aby odparować nadmiar płynu.
Dodajemy skrobię rozpuszczoną w wodzie, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Ubij jajka w misce miksera.
Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć prędkość miksera do niskiej.
Następnie stopniowo dodawaj olej i mleko.
Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Wyłóż formę papierem do pieczenia.
Wlej połowę ciasta na dno.
Piec w temperaturze 175°C przez około 15 minut.
Nadzienie jabłkowe - obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce.
Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cynamon i sok z cytryny i gotować przez kilka minut.
Następnie rozpuścić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i dodać do jabłek, cały czas mieszając.
Gotować jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia i odstawić.
Ostudzoną masę jabłkową wylać na upieczony biszkopt i wyrównać.
Wylać pozostałe ciasto i wyrównać.
Wstawić formę do piekarnika i piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Lukier - wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny i rozprowadź łyżką na wierzchu ciasta.
Wstaw ciasto do lodówki, aż lukier zastygnie.