REKLAMA

Źródło: FB: Najlepsze przepisy na OBIAD

Jabłecznik na Biszkopcie

Delikatnie chrupiący biszkopt z kwasowymi jabłkami stworzy niesamowitą symfonię smaku. Ten przepis to klasyczny polski deser, który jest tak prosty, jak tylko może być.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Biszkopt do jabłecznika:

  • 6 ks jajek Dodano do
  • 34 Okulary drobnego cukru do wypieków Dodano do
  • 125 ml oleju rzepakowego Dodano do
  • 50 ml Mleka Dodano do
  • 250 g mąki pszennej tortowej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Nadzienie jabłkowe:

  • 5 ks dużych i jędrnych jabłek Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Dodano do
  • 50 ml zimnej wody Dodano do

Lukier:

  • 160 g cukru pudru Dodano do
  • 3 łyżki zimnej wody Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Pianę jabłkową ze szklanki wlewamy do rondelka i gotujemy przez chwilę, aby odparować nadmiar płynu.

2. Krok

Dodajemy skrobię rozpuszczoną w wodzie, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.

3. Krok

Ubij jajka w misce miksera.

4. Krok

Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć prędkość miksera do niskiej.

5. Krok

Następnie stopniowo dodawaj olej i mleko.

6. Krok

Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.

7. Krok

Wyłóż formę papierem do pieczenia.

8. Krok

Wlej połowę ciasta na dno.

9. Krok

Piec w temperaturze 175°C przez około 15 minut.

10. Krok

Nadzienie jabłkowe - obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce.

11. Krok

Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cynamon i sok z cytryny i gotować przez kilka minut.

12. Krok

Następnie rozpuścić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i dodać do jabłek, cały czas mieszając.

13. Krok

Gotować jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia i odstawić.

14. Krok

Ostudzoną masę jabłkową wylać na upieczony biszkopt i wyrównać.

15. Krok

Wylać pozostałe ciasto i wyrównać.

16. Krok

Wstawić formę do piekarnika i piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

17. Krok

Lukier - wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny i rozprowadź łyżką na wierzchu ciasta.

18. Krok

Wstaw ciasto do lodówki, aż lukier zastygnie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy