REKLAMA
Gule ze śliwkami
Śliwkowe kulki to tradycyjny słowacki deser
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- zgodnie z wymaganiami mąka półgruboziarnista
- masło
- śliwki
- mielony Orzechy
- Szczypta Herramientas
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
Ugotuj ziemniaki w skórce i pozwól im ostygnąć.
2. Krok
Obierzemy je i zetrzemy na drobno. Wrzucimy do miski.
3. Krok
Dodajemy jajko, sól i dokładnie mieszamy.
4. Krok
Zaczynamy dodawać mąkę i wyrabiać ciasto rękami, aby się połączyło.
5. Krok
Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na 15 części.
6. Krok
Z każdej części robimy placka, gdzie w środku umieszczamy kawałek śliwki.
7. Krok
Przyklejamy i wałkujemy kulki w naszych rękach.
8. Krok
Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 5 minut. Czasami mieszamy, żeby się nie przykleiły.
9. Krok
Odsączamy i polewamy roztopionym masłem.
10. Krok
Posypemy orzechami, makiem lub bułką tartą.
11. Krok
Smacznego!