Źródło: PingPongCat from Getty Images
Gulasz wieprzowy z knedlami
Przepis na doskonały gulasz wieprzowy z knedlikami, który należy do tradycyjnych dań kuchni czeskiej, ale jest również bardzo popularny na Słowacji.
Składniki
- 1 kg wieprzowina
- 2 szt The Onion
- 4 goździki Czosnek
- 2 szt papryka
- 200 ml czerwone wino
- 1 l Bulion
- 2 łyżki Papryka mielona
- sól, pieprz
- 2 łyżki Oleje
- Sól i pieprz do doprawienia
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i posól. Rozgrzać olej w rondlu i smażyć mięso na złoty kolor. Wyjąć mięso i odstawić na bok.
Na tłuszczu pozostałym po mięsie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną paprykę. Gotuj wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodaj mięso z powrotem do garnka, posyp papryką i podsmaż. Po chwili dodaj wino do gulaszu i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Następnie zalać gulasz bulionem, doprawić (w razie potrzeby) i dusić pod przykryciem przez około półtorej godziny. Gulasz jest gotowy, gdy mięso jest miękkie, a soki gęste.
Gotowy gulasz podawać z knedlami.