REKLAMA

Źródło: PingPongCat from Getty Images

Gulasz wieprzowy z knedlami

Przepis na doskonały gulasz wieprzowy z knedlikami, który należy do tradycyjnych dań kuchni czeskiej, ale jest również bardzo popularny na Słowacji.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg wieprzowina Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 4 goździki Czosnek Dodano do
  • 2 szt papryka Dodano do
  • 200 ml czerwone wino Dodano do
  • 1 l Bulion Dodano do
  • 2 łyżki Papryka mielona Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 2 łyżki Oleje Dodano do
  • Sól i pieprz do doprawienia Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i posól. Rozgrzać olej w rondlu i smażyć mięso na złoty kolor. Wyjąć mięso i odstawić na bok.

2. Krok

Na tłuszczu pozostałym po mięsie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną paprykę. Gotuj wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.

3. Krok

Następnie dodaj mięso z powrotem do garnka, posyp papryką i podsmaż. Po chwili dodaj wino do gulaszu i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

4. Krok

Następnie zalać gulasz bulionem, doprawić (w razie potrzeby) i dusić pod przykryciem przez około półtorej godziny. Gulasz jest gotowy, gdy mięso jest miękkie, a soki gęste.

5. Krok

Gotowy gulasz podawać z knedlami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy