REKLAMA
Źródło: Canva
Grochówka
Ze smakiem wędzonego mięsa grochówka smakuje najlepiej.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 kg grochu
- 500 g wędzonego boczki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 Pietruszka
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki masło
- 6 szklanek wywaru z kurczaka lub warzyw
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz dla smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Groch umyj, zalej wodą i zostaw na noc w celu namoczenia.
2. Krok
Następnego dnia groch zalej wystarczającą ilością wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości (ok. 1-1,5 godziny).
3. Krok
W międzyczasie pokrój cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojony boczek.
4. Krok
Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kilka minut.
5. Krok
Dodaj warzywa do grochu i zalej wywarem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
6. Krok
Dodaj śmietanę, dopraw dla smaku solą i pieprzem.
7. Krok
Podawaj gorącą z natką pietruszki.