REKLAMA

Źródło: Canva

Grochówka

Ze smakiem wędzonego mięsa grochówka smakuje najlepiej.

REKLAMA
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Przepis można znaleźć w tym artykule

Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Składniki

porcje
8
  • 1 kg grochu Dodano do
  • 500 g wędzonego boczki Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 1 seler Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • 4 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 4 łyżki masło Dodano do
  • 6 szklanek wywaru z kurczaka lub warzyw Dodano do
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dodano do
  • sól i pieprz dla smaku Dodano do
  • natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Groch umyj, zalej wodą i zostaw na noc w celu namoczenia.

2. Krok

Następnego dnia groch zalej wystarczającą ilością wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości (ok. 1-1,5 godziny).

3. Krok

W międzyczasie pokrój cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojony boczek.

4. Krok

Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kilka minut.

5. Krok

Dodaj warzywa do grochu i zalej wywarem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

6. Krok

Dodaj śmietanę, dopraw dla smaku solą i pieprzem.

7. Krok

Podawaj gorącą z natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy