Źródło: Pixabay
Gotowana fasola
To jest przepis na tradycyjną, prosta w przygotowaniu, odżywczą i sycącą potrawę - gotowaną fasolkę. Idealna na obiad lub kolację, a także jako dodatek do innych dań.
Składniki
- 500 g białej fasoli
- 1 duży The Onion
- 2 listy laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Fasolę namocz w nocy (lub przynajmniej na 8 godzin) w dużej ilości wody.
Odcedź fasolę i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, tak aby była cała przykryta.
Dodaj do garnka obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę do 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka.
Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj olej roślinny lub oliwę z oliwek i wymieszaj.
Gotowaną fasolkę podawaj na ciepło jako dodatek do mięs, ryb, zup, albo jako samodzielne danie.