REKLAMA

Źródło: Pixabay

Gotowana fasola

To jest przepis na tradycyjną, prosta w przygotowaniu, odżywczą i sycącą potrawę - gotowaną fasolkę. Idealna na obiad lub kolację, a także jako dodatek do innych dań.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g białej fasoli Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 2 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Fasolę namocz w nocy (lub przynajmniej na 8 godzin) w dużej ilości wody.

2. Krok

Odcedź fasolę i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, tak aby była cała przykryta.

3. Krok

Dodaj do garnka obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.

4. Krok

Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę do 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka.

5. Krok

Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj olej roślinny lub oliwę z oliwek i wymieszaj.

6. Krok

Gotowaną fasolkę podawaj na ciepło jako dodatek do mięs, ryb, zup, albo jako samodzielne danie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy