Źródło: Dmytro Skorina for Getty Images
Gorący Aperol
Jako prawdziwy fan klasycznego Aperol Spritz, postanowiłem stworzyć rozgrzewającą i przytulną wersję tego koktajlu - Hot Aperol. Po kilku eksperymentach i drobnych poprawkach, w końcu udało mi się znaleźć idealną równowagę między słodko-gorzkim smakiem Aperolu a ciepłym, pocieszającym uczuciem gorących napojów. Ten koktajl, idealny na chłodniejsze wieczory, z pewnością zachwyci każdego miłośnika Aperolu.
Składniki
- 120 ml Aperol
- 200 ml Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
- 200 ml sok jabłkowy
- 2 Dyski świeże pomarańcze
- 4 Goździki
- 1 laska cynamonu
- 2 Łyżka stołowa Miód lub syrop z agawy
- Opcjonalnie: skórka pomarańczowa i cynamon do dekoracji.
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować gorący aperol, najpierw wlej sok pomarańczowy i sok jabłkowy do małego rondelka i podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zalecam powolne podgrzewanie soku na średnim ogniu, aby zachować wszystkie smaki.
Teraz dodaj plasterki pomarańczy, goździki i laskę cynamonu. Zauważyłem, że dodanie całych przypraw utrzymuje intensywny smak i sprawia, że napój jest atrakcyjny wizualnie.
Dodaj Aperol i miód lub syrop z agawy i pozostaw do zaparzenia na kolejne 5 minut. Upewnij się, że mieszanka nie zagotuje się, ponieważ zmieni to smak Aperolu.
Po 5 minutach przelej zmiksowane napoje przez sitko do przygotowanych szklanek żaroodpornych, aby usunąć przyprawy. Nauczyłam się, że używanie sitka o drobnych oczkach działa najlepiej i pomaga usunąć nawet najmniejsze kawałki przypraw.
Hot Aperol podawać natychmiast, udekorowany skórką pomarańczową i szczyptą cynamonu w proszku. Dodanie dekoracji jest opcjonalne, ale odkryłem, że dodają one dodatkowego smaku i sprawiają, że napój wygląda jeszcze bardziej atrakcyjnie.