REKLAMA

Gołąbki zapiekane w piekarniku

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale nad wyraz satysfakcjonujące. Poniższy przepis jest na gołąbki zapiekane w piekarniku, które są równie pyszne, jak te duszone w garnku.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 duży główka białej kapusty Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego (mieszanka wieprzowego i wołowego) Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 1 szkło ryżu Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego Dodano do
  • 1 szkło bulionu Dodano do
  • 1 szkło śmietany Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Najpierw ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

2. Krok

W międzyczasie, obierz liście z kapusty, ale bądź ostrożny, aby ich nie podrzeć. Następnie wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 5 minut.

3. Krok

Na patelni posiekaj i poddusz cebulę i czosnek na maśle, aż zmiękną.

4. Krok

W dużej misce, wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek i ryż. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

5. Krok

Rozłóż liście kapusty na płaskiej powierzchni, nałoż na każdy liść farsz i zawiń go tak, aby powstał gołąbek.

6. Krok

W naczyniu żaroodpornym, na dnie rozprowadź koncentrat pomidorowy, następnie ułóż gołąbki jednym szwem do dołu.

7. Krok

Zalej gołąbki bulionem tak, aby były prawie całkowicie przykryte.

8. Krok

Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.

9. Krok

Po tym czasie, wyjmij gołąbki z piekarnika, polej śmietaną i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

10. Krok

Podawaj gorące z chlebem i zasmakuj w tradycyjnym polskim daniu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy