Gołąbki z ryżem i mięsem
Gołąbki z ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które cieszy się popularnością w wielu kuchniach. Smacznego!
Składniki
- 10 dużych liści kapusty włoskiej
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub wołowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 Łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1⁄2 łyżeczki mielonego kminku
- 1⁄2 łyżeczki mielonej papryki
- 1⁄2 łyżeczki cukru
- 1 Łyżka oleju roślinnego
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj liście kapusty i gotuj przez około 5 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i odłóż na bok.
W międzyczasie przygotuj farsz. W misce połącz mięso mielone, posiekanej cebulę, przeciśnięty czosnek, ryż, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, oregano, kminek, paprykę, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki się połączyły.
Weź jeden liść kapusty i nałóż na niego porcję farszu. Zwijaj gołąbki, zaczynając od dolnej części liścia, a następnie składaj boczne krawędzie do środka i zwijaj do góry. Powtarzaj ten proces z pozostałymi liśćmi kapusty i farszem, aż skończysz.
W dużym garnku lub rondlu rozgrzej olej roślinny. Smaż gołąbki na średnim ogniu z każdej strony, aż staną się lekko zrumienione.
Dodaj bulion warzywny lub mięsny do garnka. Powinien on pokrywać gołąbki. Jeśli jest za mało płynu, dodaj trochę wody.
Przykryj garnek i gotuj gołąbki na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż będą miękkie i soczyste. Co jakiś czas sprawdzaj poziom płynu i jeśli jest potrzeba, dolej go.
Po ugotowaniu, wyjmij gołąbki z garnka i odłóż na talerz.
Jeśli chcesz, możesz zagęścić sos z garnka, gotując
go na większym ogniu przez kilka minut.
Podawaj gołąbki z sosem na talerzach. Możesz je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków czy surówki.