REKLAMA

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g łopatka wieprzowa Dodano do
  • 250 g Ryż Dodano do
  • 1 szt kapusta biała Dodano do
  • 5 szt ząbek czosnku Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • mielona czerwona papryka Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • 3 szt przecier pomidorowy Dodano do
  • Sól Dodano do
  • olej Dodano do
  • kminek Dodano do
REKLAMA

Procedura

260 min.
1. Krok

Najpierw przygotowujemy i czyścimy kapustę. Odcinamy z niej głąb.

2. Krok

Otwórzmy wodę i włożymy do niej kapustę, a następnie, gdy liście zmiękną, przycinamy je i ponownie wkładamy kapustę do wody, aż do przycięcia ostatnich użytecznych liści.

3. Krok

Następnie usuwamy szorstkie części od kapusty. Duże liście w tym samym czasie przekrawamy na pół. Niczego nie wyrzucamy. Resztki są drobno siekane, a następnie wkładamy do garnka z gołąbkami.

4. Krok

W międzyczasie posmarujmy mięso.

5. Krok

Następnie kroimy drobno cebulę i smażymy na oleju. Po usunięciu posypujemy czerwoną papryką.

6. Krok

Ryż parzymy wrzącą wodą przez sito. Wszystko umieszczamy w jednej misce, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i czarny pieprz, jedną puszkę przecieru pomidorowego i nieco oleju. Dokładnie wszystko razem mieszamy, aż powstanie mieszanka.

7. Krok

Jeżeli chodzi o stosunek mięso - ryż, obowiązuje zasada, że na 2/3 mięsa należy użyć 1/3 ryżu. Należy uwzględnić, że mięso podczas gotowania traci objętość, a ryż ją zyskuje.

8. Krok

Gdy mieszanina ostygnie, możemy zacząć wypełniać kapustę, albo jak to ludowo mówią, zwijać gołąbki. Procedura jest następująca: kładziemy liść kapusty na dłoni, nałożyć na niego łyżkę mieszanki i uformować trichter. Górną część kapusty wsuwamy palcem do środka.

9. Krok

Po uformowaniu gołąbków gotujemy je. Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym wymieszanym z wodą. Dodajemy do tego koperek i trochę soli. Nalewamy tak, aby wszystko było pod wodą. Gotujemy je na średnim ogniu około 80 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy