Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem
Składniki
- 500 g łopatka wieprzowa
- 250 g Ryż
- 1 szt kapusta biała
- 5 szt ząbek czosnku
- 1 szt The Onion
- mielona czerwona papryka
- pieprz czarny mielony
- 3 szt przecier pomidorowy
- Sól
- olej
- kminek
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotowujemy i czyścimy kapustę. Odcinamy z niej głąb.
Otwórzmy wodę i włożymy do niej kapustę, a następnie, gdy liście zmiękną, przycinamy je i ponownie wkładamy kapustę do wody, aż do przycięcia ostatnich użytecznych liści.
Następnie usuwamy szorstkie części od kapusty. Duże liście w tym samym czasie przekrawamy na pół. Niczego nie wyrzucamy. Resztki są drobno siekane, a następnie wkładamy do garnka z gołąbkami.
W międzyczasie posmarujmy mięso.
Następnie kroimy drobno cebulę i smażymy na oleju. Po usunięciu posypujemy czerwoną papryką.
Ryż parzymy wrzącą wodą przez sito. Wszystko umieszczamy w jednej misce, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i czarny pieprz, jedną puszkę przecieru pomidorowego i nieco oleju. Dokładnie wszystko razem mieszamy, aż powstanie mieszanka.
Jeżeli chodzi o stosunek mięso - ryż, obowiązuje zasada, że na 2/3 mięsa należy użyć 1/3 ryżu. Należy uwzględnić, że mięso podczas gotowania traci objętość, a ryż ją zyskuje.
Gdy mieszanina ostygnie, możemy zacząć wypełniać kapustę, albo jak to ludowo mówią, zwijać gołąbki. Procedura jest następująca: kładziemy liść kapusty na dłoni, nałożyć na niego łyżkę mieszanki i uformować trichter. Górną część kapusty wsuwamy palcem do środka.
Po uformowaniu gołąbków gotujemy je. Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym wymieszanym z wodą. Dodajemy do tego koperek i trochę soli. Nalewamy tak, aby wszystko było pod wodą. Gotujemy je na średnim ogniu około 80 minut.