Źródło: FB: Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Tradycyjne, pyszne gołąbki, ale bez konieczności zawijania. Idealne, gdy chcemy przygotować szybki, domowy obiad, bez zbędnego bałaganu w kuchni.
Składniki
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 2 ks cebule
- 1 goździk czosnku
- 1 ks jajko
- 100 g ryżu
- 500 g białej kapusty
- Mąka pszenna
- olej rzepakowy
Składniki na sos pomidorowy:
- 700 ml bulionu
- 500 ml passaty pomidorowej z butelki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki cukru
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listy laurowe
- sól i pieprz
- 1 Łyżka mąki pszennej
- 90 ml zimnej wody
- śmietanka 30%
Najnowsze ulotki
Procedura
Zetrzyj białą kapustę na tarce. Przełóż kapustę do miski, dodaj sól i wymieszaj. Odstawić na około 15 do 20 minut, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie odcedź nadmiar wody.
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek.
Umieść mięso w dużej misce, dodaj cebulę, czosnek, jajko, sól i pieprz. Wymieszać masę mięsną.
Stopniowo dodawać ryż do mięsa mielonego. Na koniec dodać drobno posiekaną i osuszoną białą kapustę. Dokładnie wymieszać.
Uformować masę na 14 kawałków. Obtoczyć gołąbki w mące pszennej.
Rozgrzać olej na dużej patelni. Ustawić na średnim ogniu i zrumienić gołąbki z obu stron.
Usmażone gołąbki przełożyć do szerokiego garnka lub woka.
Wlać bulion na patelnię, w której gotowały się gołąbki, dodać majeranek, cukier i przecier pomidorowy, a następnie wlać mieszaninę do garnka z gołąbkami.
Postawić garnek na palniku, zmniejszyć ogień i dusić gołąbki pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut. Po upływie tego czasu wyjąć mięso z sosu na talerz.
Rozpuścić 1 łyżkę mąki pszennej w wodzie, dodać do sosu, wymieszać i gotować do zgęstnienia.
Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz.
Roladki bez zawijania ułożyć na talerzu, polać sosem.