REKLAMA

Źródło: FB: Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Tradycyjne, pyszne gołąbki, ale bez konieczności zawijania. Idealne, gdy chcemy przygotować szybki, domowy obiad, bez zbędnego bałaganu w kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 1 goździk czosnku Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 100 g ryżu Dodano do
  • 500 g białej kapusty Dodano do
  • Mąka pszenna Dodano do
  • olej rzepakowy Dodano do

Składniki na sos pomidorowy:

  • 700 ml bulionu Dodano do
  • 500 ml passaty pomidorowej z butelki Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 2 łyżeczki cukru Dodano do
  • 3 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 1 Łyżka mąki pszennej Dodano do
  • 90 ml zimnej wody Dodano do
  • śmietanka 30% Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zetrzyj białą kapustę na tarce. Przełóż kapustę do miski, dodaj sól i wymieszaj. Odstawić na około 15 do 20 minut, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie odcedź nadmiar wody.

2. Krok

Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Krok

Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek.

4. Krok

Umieść mięso w dużej misce, dodaj cebulę, czosnek, jajko, sól i pieprz. Wymieszać masę mięsną.

5. Krok

Stopniowo dodawać ryż do mięsa mielonego. Na koniec dodać drobno posiekaną i osuszoną białą kapustę. Dokładnie wymieszać.

6. Krok

Uformować masę na 14 kawałków. Obtoczyć gołąbki w mące pszennej.

7. Krok

Rozgrzać olej na dużej patelni. Ustawić na średnim ogniu i zrumienić gołąbki z obu stron.

8. Krok

Usmażone gołąbki przełożyć do szerokiego garnka lub woka.

9. Krok

Wlać bulion na patelnię, w której gotowały się gołąbki, dodać majeranek, cukier i przecier pomidorowy, a następnie wlać mieszaninę do garnka z gołąbkami.

10. Krok

Postawić garnek na palniku, zmniejszyć ogień i dusić gołąbki pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut. Po upływie tego czasu wyjąć mięso z sosu na talerz.

11. Krok

Rozpuścić 1 łyżkę mąki pszennej w wodzie, dodać do sosu, wymieszać i gotować do zgęstnienia.

12. Krok

Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz.

13. Krok

Roladki bez zawijania ułożyć na talerzu, polać sosem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy