REKLAMA
Źródło: nobtis from Getty Images
Francuskie ciasto czekoladowe
Pyszne francuskie ciasto czekoladowe o nazwie "Gâteau au Chocolat", które można łatwo upiec w domu.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 200 g Wysokiej jakości ciemna czekolada
- 200 g Masło
- 4 kawałek jajka
- 200 g Cukier trzcinowy
- 100 g Zwykła mąka
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W ten sposób uzyskasz jednolitą i gładką masę bez niepożądanych grudek.
2. Krok
W międzyczasie w dużej misce ubij jajka z cukrem. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
3. Krok
Powoli dodawaj masę czekoladową do masy jajecznej i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek.
4. Krok
Wlej ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia i piecz przez 25-30 minut.
5. Krok
Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Ten krok jest konieczny, ponieważ jeśli pokroisz ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe, może się rozpaść.