REKLAMA

Źródło: nobtis from Getty Images

Francuskie ciasto czekoladowe

Pyszne francuskie ciasto czekoladowe o nazwie "Gâteau au Chocolat", które można łatwo upiec w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 200 g Wysokiej jakości ciemna czekolada Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do
  • 4 kawałek jajka Dodano do
  • 200 g Cukier trzcinowy Dodano do
  • 100 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W ten sposób uzyskasz jednolitą i gładką masę bez niepożądanych grudek.

2. Krok

W międzyczasie w dużej misce ubij jajka z cukrem. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

3. Krok

Powoli dodawaj masę czekoladową do masy jajecznej i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek.

4. Krok

Wlej ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia i piecz przez 25-30 minut.

5. Krok

Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Ten krok jest konieczny, ponieważ jeśli pokroisz ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe, może się rozpaść.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy