Źródło: Freepik
Francuski tost - Croque Madame
Croque Madame to klasyczne francuskie danie, będące ulepszoną wersją popularnego sandwicha Croque Monsieur. Dodany na wierzch jajeczny element nadaje mu oryginalności i delikatności. Przygotowanie tej potrawy nie jest zbyt skomplikowane, a smak na pewno zapadnie w pamięć.
Składniki
- 4 plastry chleba typu tostowego
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera ementaler lub gruyere
- 50 g masla
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 2 jajka
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Przygotuj sos: w garnku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i gotuj, często mieszając, przez 2 minuty. Dodaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Posmaruj jedną stronę każdej kromki chleba sosem. Na dwóch kromkach ułóż po plasterku szynki i sera, a na nich drugą kromkę, sosem do dołu. Na wierzchu każdego sandwicha ułóż jeszcze jeden plaster sera.
Piecz w piekarniku przez około 10 minut, aż ser się rozpuści i sandwich będzie chrupiący.
W tym czasie, na patelni, usmaż dwie jajka na twardo.
Wyjmij sandwich z piekarnika, ułóż na wierzchu smażone jajko i podawaj od razu.