REKLAMA

Źródło: Freepik

Francuski tost - Croque Madame

Croque Madame to klasyczne francuskie danie, będące ulepszoną wersją popularnego sandwicha Croque Monsieur. Dodany na wierzch jajeczny element nadaje mu oryginalności i delikatności. Przygotowanie tej potrawy nie jest zbyt skomplikowane, a smak na pewno zapadnie w pamięć.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 4 plastry chleba typu tostowego Dodano do
  • 4 plasterki szynki Dodano do
  • 4 plasterki sera ementaler lub gruyere Dodano do
  • 50 g masla Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • Szczypta gałki muszkatołowej Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

2. Krok

Przygotuj sos: w garnku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i gotuj, często mieszając, przez 2 minuty. Dodaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Krok

Posmaruj jedną stronę każdej kromki chleba sosem. Na dwóch kromkach ułóż po plasterku szynki i sera, a na nich drugą kromkę, sosem do dołu. Na wierzchu każdego sandwicha ułóż jeszcze jeden plaster sera.

4. Krok

Piecz w piekarniku przez około 10 minut, aż ser się rozpuści i sandwich będzie chrupiący.

5. Krok

W tym czasie, na patelni, usmaż dwie jajka na twardo.

6. Krok

Wyjmij sandwich z piekarnika, ułóż na wierzchu smażone jajko i podawaj od razu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy