REKLAMA

Źródło: Andrea Toxiri von Pixabay

Fit makaron dyniowy - szybki i łatwy do zrobienia

Makaron z dynią to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych dań na chłodniejsze miesiące. Dynia nadaje makaronowi kremową konsystencję i lekko słodki smak, który doskonale współgra ze słonym smakiem parmezanu i czosnku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Makaron Dodano do
  • 1 średni rozmiar dynia Hokkaido Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 3 Tablespoon oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżeczka Płatki chili Dodano do
  • 100 g Tarty parmezan Dodano do
  • Świeża pietruszka do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Umyj dynię Hokkaido. Najpierw odetnij górną część dyni Hokkaido i przekrój ją na pół. Zeskrob pestki łyżką, a następnie pokrój dynię w drobną kostkę.

2. Krok

Moja rada: Obierz czosnek i zmiażdż ząbki czosnku płaską stroną noża. Daje to więcej smaku niż krojenie czosnku.

3. Krok

Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę dynię i smażyć mieszaninę na średnim ogniu przez około 20 minut. Następnie zmiksować mieszaninę za pomocą blendera ręcznego.

4. Krok

W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie al dente.

5. Krok

Moja rada: zachowaj wodę z makaronu podczas odcedzania makaronu. Dzięki temu sos będzie ładny i kremowy.

6. Krok

Teraz dodaj makaron na patelnię z puree z dyni, wymieszaj i odstaw na kilka minut. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody z makaronu. Doprawić makaron solą, pieprzem i papryczką chili.

7. Krok

Przed podaniem wymieszać starty parmezan z dyniowym makaronem fitness i udekorować świeżą natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy