Źródło: Andrea Toxiri von Pixabay
Fit makaron dyniowy - szybki i łatwy do zrobienia
Makaron z dynią to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych dań na chłodniejsze miesiące. Dynia nadaje makaronowi kremową konsystencję i lekko słodki smak, który doskonale współgra ze słonym smakiem parmezanu i czosnku.
Składniki
- 500 g Makaron
- 1 średni rozmiar dynia Hokkaido
- 2 ząbek czosnku
- 3 Tablespoon oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 Łyżeczka Płatki chili
- 100 g Tarty parmezan
- Świeża pietruszka do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj dynię Hokkaido. Najpierw odetnij górną część dyni Hokkaido i przekrój ją na pół. Zeskrob pestki łyżką, a następnie pokrój dynię w drobną kostkę.
Moja rada: Obierz czosnek i zmiażdż ząbki czosnku płaską stroną noża. Daje to więcej smaku niż krojenie czosnku.
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę dynię i smażyć mieszaninę na średnim ogniu przez około 20 minut. Następnie zmiksować mieszaninę za pomocą blendera ręcznego.
W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Moja rada: zachowaj wodę z makaronu podczas odcedzania makaronu. Dzięki temu sos będzie ładny i kremowy.
Teraz dodaj makaron na patelnię z puree z dyni, wymieszaj i odstaw na kilka minut. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody z makaronu. Doprawić makaron solą, pieprzem i papryczką chili.
Przed podaniem wymieszać starty parmezan z dyniowym makaronem fitness i udekorować świeżą natką pietruszki.