REKLAMA

Filet po Parysku

Filet po Parysku to wykwintne danie, które łączy w sobie aromatyczne mięso z pysznym sosem musztardowym. To eleganckie danie jest prostsze do przygotowania, niż można się spodziewać, a jego klasyczny smak na pewno zachwyci wszystkich Twoich gości.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Kawałki filetu wołowego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 150 g mąki Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 200 g bułki tartej Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • 500 g ziemniaków (opcjonalnie) Dodano do
  • 200 g pieczarek (opcjonalnie) Dodano do
  • 1 mała cebula (opcjonalnie) Dodano do
  • 200 ml śmietany (opcjonalnie) Dodano do
  • 50 g masła (opcjonalnie) Dodano do
  • świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozbij filety do ok. 1 cm grubości, a następnie dopraw solą i pieprzem.

2. Krok

Wymieszaj jajka w jednej misce, mąkę w innej, a bułkę tartą w kolejnej.

3. Krok

Obtaczaj filety po kolei najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej.

4. Krok

Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki mięsa na złoty kolor (około 4-5 minut z każdej strony).

5. Krok

W międzyczasie, jeśli serwujesz z ziemniakami, obierz je, pokrój, a następnie ugotuj albo upiecz.

6. Krok

Jeżeli serwujesz z sosem pieczarkowym, pokrój pieczarki i cebulę, a następnie podsmaż na maśle. Dopraw do smaku, dodaj śmietanę i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.

7. Krok

Podawaj filety z ziemniakami i sosem, dekorując danie świeżymi ziołami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy