Filet po Parysku
Filet po Parysku to wykwintne danie, które łączy w sobie aromatyczne mięso z pysznym sosem musztardowym. To eleganckie danie jest prostsze do przygotowania, niż można się spodziewać, a jego klasyczny smak na pewno zachwyci wszystkich Twoich gości.
Składniki
- 4 Kawałki filetu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 200 g bułki tartej
- Olej do smażenia
- 500 g ziemniaków (opcjonalnie)
- 200 g pieczarek (opcjonalnie)
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- 200 ml śmietany (opcjonalnie)
- 50 g masła (opcjonalnie)
- świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozbij filety do ok. 1 cm grubości, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj jajka w jednej misce, mąkę w innej, a bułkę tartą w kolejnej.
Obtaczaj filety po kolei najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki mięsa na złoty kolor (około 4-5 minut z każdej strony).
W międzyczasie, jeśli serwujesz z ziemniakami, obierz je, pokrój, a następnie ugotuj albo upiecz.
Jeżeli serwujesz z sosem pieczarkowym, pokrój pieczarki i cebulę, a następnie podsmaż na maśle. Dopraw do smaku, dodaj śmietanę i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.
Podawaj filety z ziemniakami i sosem, dekorując danie świeżymi ziołami.