REKLAMA

Filet po Parysku

Filet po Parysku to wykwintne danie, które łączy w sobie aromatyczne mięso z pysznym sosem musztardowym. To eleganckie danie jest prostsze do przygotowania, niż można się spodziewać, a jego klasyczny smak na pewno zachwyci wszystkich Twoich gości.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Kawałki filetu wołowego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 150 g mąki Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 200 g bułki tartej Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • 500 g ziemniaków (opcjonalnie) Dodano do
  • 200 g pieczarek (opcjonalnie) Dodano do
  • 1 mała cebula (opcjonalnie) Dodano do
  • 200 ml śmietany (opcjonalnie) Dodano do
  • 50 g masła (opcjonalnie) Dodano do
  • świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozbij filety do ok. 1 cm grubości, a następnie dopraw solą i pieprzem.

2. Krok

Wymieszaj jajka w jednej misce, mąkę w innej, a bułkę tartą w kolejnej.

3. Krok

Obtaczaj filety po kolei najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej.

4. Krok

Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki mięsa na złoty kolor (około 4-5 minut z każdej strony).

5. Krok

W międzyczasie, jeśli serwujesz z ziemniakami, obierz je, pokrój, a następnie ugotuj albo upiecz.

6. Krok

Jeżeli serwujesz z sosem pieczarkowym, pokrój pieczarki i cebulę, a następnie podsmaż na maśle. Dopraw do smaku, dodaj śmietanę i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.

7. Krok

Podawaj filety z ziemniakami i sosem, dekorując danie świeżymi ziołami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy