REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski

Faworki

Poznaliśmy ten przepis na faworki od naszej rodziny, która generacjami robiła je na Karnawał. Przez wiele lat doskonaliliśmy ten przepis, dopóki nie osiągnęliśmy tego idealnego, chrupiącego i lekko słodkiego faworku, po który siegamy każdego roku.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 5 ks żółtek Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 14 Okulary cukru pudru Dodano do
  • 14 Okulary śmietany Dodano do
  • 1 Łyżka spirytusu Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużej misce ubij 5 żółtek z całym jajkiem. Dodaj cukier puder i ubij, aż masa będzie puszysta. To ważny krok, który zapewni naszym faworkom lekkość.

2. Krok

Dodaj śmietanę i spirytus, nadal ubijając. Spirytus pomoże faworkom pozostać chrupiącymi po usmażeniu.

3. Krok

Przesiej mąkę i sól do miski i zmiksuj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej śmietany.

4. Krok

Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 mm i pokrój na prostokąty o wymiarach 5x10 cm. Następnie w środku każdego zrób nacięcie i przewleknij przez nie jeden koniec, tworząc pętelkę.

5. Krok

Smaż faworki na głębokim oleju, aż będą złociste z obu stron. Przewracaj je delikatnie, pamiętając, że są bardzo kruche.

6. Krok

Osączaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a potem posyp cukrem pudrem. Pamiętaj, że faworki najlepiej smakują na ciepło!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy